Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op dinsdag 24 maart 2009.


- Ingezonden bericht / Persbericht -

Dinsdag, 24 maart 2009

 

LIQUIDITEIT ZONDER TUSSENKOMST VAN DE BANK

 

BILTHOVEN, 20090324 – Vanaf heden legt beleggingspanden.nl sterker de nadruk op ‘Sale and Lease Back’, de constructie die ondernemers de mogelijkheid geeft om geld beschikbaar te krijgen zonder te hoeven lenen. Ter ondersteuning van deze activiteiten is de website SaleLeaseBack.nl ingericht.

 

Tijdens de huidige economische neergang en kapitaalcrisis bij de banken is het voor vele ondernemers moeilijk om de broodnodige investeringen te doen. Vervanging van kapitaalgoederen zijn ook nu aan de orde van dag, maar de kredietverstrekking lijkt nog even op zich te laten wachten.

 

Door deze ontwikkeling lijkt een vrij jonge financieringsvorm weer in de schijnwerpers te komen staan: sale and lease back van het bedrijfspand. Sale and lease back is een financieringsvorm die een eigenaar van een bedrijfs- of winkelpand de mogelijkheid geeft om het geld wat vast zit in de ‘stenen’ liquide maken. De constructie is relatief simpel. De eigenaar van het vastgoed verkoopt (‘sale’) zijn pand aan een vastgoedbelegger, waarmee hij vervolgens de afspraak maakt om het voor een bepaalde termijn terug te huren (‘lease back’).

 

De constructie biedt voor zowel de verkoper als de koper gunstige perspectieven. De verkoper heeft bij verkoop van zijn pand voldoende liquide middelen om zijn hypotheek af te lossen en kan de overwaarde van zijn pand direct investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. De maandelijkse huur komt in de plaats van de rente en aflossing die een eigenaar maandelijks moet betalen aan zijn bank en is vaak nog lager dan de maandelijkse last die werd betaald toen het pand nog in bezit was.

 

Bij het zoeken naar de juiste belegger wordt veelal gebruik gemaakt van een makelaar die zich richt op de beleggingsmarkt. De heer Bassant, beleggingsmakelaar bij SaleLeaseBack.nl (www.saleleaseback.nl), het portaal die aanbieder en belegger bij elkaar brengt, licht toe: “In deze tijd is het liquide maken van geld wat vastzit in een bedrijfspand voor veel partijen erg interessant. Er zijn voldoende beleggers die ook tijdens de huidige economische situatie nog steeds actief op zoek zijn naar nieuwe vastgoedbeleggingen. Juist de ‘sale and lease back’ constructies nemen toe in populariteit, omdat de huurcontracten pas worden getekend bij transport en de condities van de overeenkomst in overleg samengesteld kunnen worden.”

 

Bij veel partijen is deze constructie als dusdanig nog niet bekend ook al kan deze in veel situaties een uitkomst bieden.

Zie voor meer informatie: www.saleleaseback.nl en/of nieuwsbank.