Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op maandag 9 maart 2009.


'Kopers van nu worden nieuwe vastgoedmiljonairs'

Wie rijk wil worden, moet dit jaar zijn slag slaan op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt. Er zullen flink wat koopjes op de markt komen: portefeuilles zullen tegen een discount worden aangeboden, closed-endfondsen zullen gedwongen verkopen moeten doen.

Dat stelde Marco Hekman, CEO van vastgoedadviseur CB Richard Ellis, gisteren tijdens een persbriefing en dinsdag op een seminar. ‘Degenen die dit jaar kopen, zijn de nieuwe vastgoedmiljonairs, zullen we over vijf jaar concluderen', aldus Hekman. Hij ziet vooral vermogende Nederlandse en Duitse particulieren de markt betreden. Op het seminar Managing your real estate investments in a downturn market van CBRE en PriceWaterhouseCoopers kwamen dinsdag ruim honderd vastgoedprofessionals af.

Hekman ziet in 2009 ook een grote rol weggelegd voor de Duitse open- en closed-endfondsen en sale-and-lease-backtransacties. ‘Een deel van die fondsen heeft nu wel de buitendeur op slot gedaan, er blijft geld binnenkomen. Ze wachten alleen op het juiste moment.' De CEO ziet bemoedigende signalen. ‘Banken zijn weer bereid te financieren. Er komen ook nieuwe Spaanse en Duitse (landes)banken op de Nederlandse markt af. Nadeel is dat hun tarieven nog redelijk hoog zijn. Maar gelukkig is de rente -ook het euribor-tarief- aanzienlijk gedaald.'

Hekman ziet bovendien een nieuwe consensus over de beprijzing van vastgoed ontstaan. ‘Herwaarderingen hebben redelijk snel plaatsgevonden. Voor toekomstige huur- en waardegroei wordt nu niet meer betaald; daar hebben de verkopers zich bij neergelegd. Het gaat om de waarde nu en de directe cashflow.'

Het opnameniveau op de kantoormarkt zal zich dit jaar naar een ‘historisch dieptepunt' bewegen. CBRE verwacht dat de opname van rond de 1,25 miljoen vierkante meter in 2008 naar de 1 miljoen kan dalen. De netto aanvangsrendementen zijn in 2008 gestegen naar hun niveau van voor de boom en zullen in 2009 nog een beetje stijgen, aldus CBRE.

In het topsegment van bedrijfsruimten verwacht de adviseur een yieldstijging van 7 procent nu naar 7,5, bij kantoren van 6 naar 6,3 en bij winkels van 4,5 naar 5 procent. Op de kantoorhuurmarkt voorziet CBRE een gemiddelde daling van 5 tot 10 procent. ‘Maar dat geldt niet voor toplocaties als de Zuidas. Hier zou nog best een kleine huurprijsstijging in het vat kunnen zitten', aldus Hekman.

Bron: Vastgoedmarkt